12.10.2019

Seuraavaksi muutama pieni sana siitä, että miten suuri juttu on hyvä joukkuehenki

Pitkin syksyä eri ennakoissa on tullut porattua ja vänistyä siitä, että treenivuorojen suhteen on ollut haasteita. Totta toki on, että isolla kentällä ei olla päästy kunnolla harjoittelemaan ja etenkin juuri turneen alla oli hetken kaikki muutkin vuorot kortilla. No, nyt täytyy kyllä jonkinmoisen joukkueen pelillisen (harhaan)johtajan ominaisuudessa nostaa äijille hattua siitä, millaisella asenteella tämä ukkolauma on hommiin heittäytynyt.

Ei ole ihan yksi tai kaksi kertaa, kun ollaan oltu arki-iltana klo 22 jälkeen vielä jossain Kuopion hallilla puimassa, että kuinkas tämä eri tavoin haltuumme saatu vuoro nyt menikään. Tarjolla on myös ollut Petosen ulkonaliikkumiskiellon jälkeen päättyneitä vuoroja kyseisen kaupunginosan hallilla puhumattakaan kaiken maailman extempore-pikkusalien treeneistä, joissa ollaan vedetty perusasioita läpi.

Suomen cupissa saatiin kunnolla pelituntumaa ja siellä saavutetut voitot muovasivat joukkuetta yhtenäisemmäksi. Noista peleistä napatut voitot ruokkivat itseluottamusta, mutta myös pari kertaa koetut selkäsaunat pitivät meidät realismissa kiinni. Noiden pelien perusteella meille kehittyi vahva käsitys omasta suorituskyvystämme. Kaikki edellämainitut kokemukset ja niistä ammennettu tuntuma pääsi tänään testiin, kun sarjapelit alkoivat.

Päivän vastustajiksi oli arvottu kaksi hyvin erilaista joukkuetta ja molemmissa mittelöissä tuota otsikon mukaista tiimihenkeä testattiin. Lopputulos oli varmasti oikeutettu ja täytyy myöntää että kylläpä maistui!

RT Dynamo - SB Halko

Avausvastustajana kohdattiin SB Halko. Peli oli molemmille kauden ensimmäinen ja kummallakin oli kova tahto napata pelistä avauspisteet. Meillä oli käytössämme hyvä rinki ukkoja ja ainoastaan Sami Voutilainen sekä Kimmo Rissanen olivat kenttäpelaajista ennakkoon varmoja poissaolijoita. Harmittavasti myös Mika Kumpumäki joutui jättämään turnauksen väliin viime hetkillä syntyneen jalkavamman vuoksi.

Ottelun alku oli aavistuksen hermostunut meidän osalta ja olimme kuin peura ajovaloissa. Syötöt karkailivat vähän minne sattuu, eikä peliä saatu rakennettua. Kaveri taas painoi kovaa päälle, mutta meidän puolustusmuuri kesti ottelun alun hyökkäykset ja omissa ei soinut.

Vajaan 10 minuutin pelin jälkeen alkoi sitten tapahtua. Kertaalleen pallon omalta maaliviivalta pelastanut Alarik Toivanen iski meidät johtoon. Maali ei ollut mitään jokapäiväistä herkkua, sillä "Ylis" pommitti pelivälineen omalta kenttäpuoliskolta ILMASSA aina maaliin asti! En muista nyt lonkalta maskissa olijaa, mutta hyvää duunia teki kuka nyt olikaan. Vain hetkeä myöhemmin Alarikin pakkiparina pelannut Lauri Laulainen vei meidät jo 2-0 johtoon! Pienestä vastustajan yliotteesta huolimatta näissä lukemissa mentiin myös erätauolle.

Toinen erä alkoi meiltä jo paremmin ja oltiin pelissä mukana heti alusta asti. Ote hieman herpaantui ja saatiin jäähy väärästä vaihdosta. Halkon mylly alkoi pyörittää meidän nelikon puolustaessa uhrautuvasti. Lopulta kuitenkin kaveri pääsi kaventamaan, kun jäähyä oli lusittu about puolet. Tässä kohtaa oltiin pienessä käännekohdassa ja seuraava maali olisi merkittävä. Pari minuuttia edellisestä ja Lauri otti jälleen roolia painamalla tarkan kudin Halkoreppuun ja taas oltiin kaksi maalia edellä. Halko tuli kuitenkin kovaa päälle ja rynnistys tuotti tulosta erän lopulla, kun meille tuli pieni merkkausvirhe. Päätöserään lähdettiin jännittävistä 3-2 lukemista.

Viimeinen vartti lähti tasaisesti liikkeele ja molemmilla oli muutama paikka. Erän ensimmäisen maalin tiedettiin olevan tärkeä ja saatiin lopulta taas kahden maalin kaula, kun loistavasti esiintynyt Mikko Nurmi nousi röyhkeästi takatolpalle ja ampui lukemiksi 4-2. Vain minuuttia myöhemmin sama mies oli asialla jälleen. Maali oli suorastaan silmiä hivelevä. Ainakin 5 yhden kosketuksen syöttöä omille putkeen (tosin kolme viimeistä eivät ehkä menneet sinne, mihin oli tarkoitus mutta hiton hienolle tuo näytti!) ja Mikko naulasi tilanteeksi 5-2. Lopussa päästiin vielä ylivoimalle, eikä nokka kauaa tuhissut, kun Elmeri Koskinen pommitti loppulukemiksi 6-2.

Äärimmäisen tärkeä voitto ja erityisesti puolustupeli sekä viimeistely olivat huippuluokkaa!

KSB - RT Dynamo

Toiseen peliin oli tunnin tauko ja vastaan asettui uusi tuttavuus, Kajaanin KSB. Kahden ketjun vahvuisella ringillä liikkeellä ollut joukkue oli vastustajana aivan erilainen, kuin Halko. Äijät eivät lähteneet juoksemaan itseään loppuun, vaan pelasivat fiksusti voimavarojaan säästellen, sekä uhrautuvasti puolustaen.

Joku saattaisi nimittää tuota pelityyliä tylsäksi kävelyksi, mutta niillä korteilla nyt vaan on pelattava, mitä lapasessa on. KSB pelasi omillaan fiksusti ja teki meidän ottelusta vaikean.

Ottelun avauserä oli todella tasainen ja aavistuksen tunnusteleva. Kaksi toisilleen tuntematonta joukkuetta tarkkaili, mitä toinen tekee ja pyrki löytämään heikkouksia vastapuolen pakasta. Ottelun avausmaalia saatiin odotella pitkään ja vasta erän lopussa kaveri pääsi johtoon. Vähän harmittava kolmos-rebound löysi lopulta tiensä meidän maaliin ja erätuolle lähdettiin yhden maalin takamatkalta.

Toinen erä oli myös tasainen ja me yritettiin löytää keinoja KSB:n puolustusmuurin murtoon. Menestys oli huono, sillä maalia ei saatu koko vartin aikana kasaan ja varsinaisia huippupaikkojakin oli loppujen lopuksi vähän. Vedot menivät seinille tai peittoihin ja loput otti hyvin torjunut veskari talteen. Päätöserään futislukemista 0-1.

Päätöserään saatiin sitten viimein maali aikaan! Hienon sisääntulon joukkueeseen tehnyt Otto Tarkiainen upotti pelivälineen miinuskulmasta maaliin aivan erän alussa. Tarkiainen sai pallon haltuunsa kulmassa ja laskelmoi tarkasti maalivahdin asennon sekä jalkojen paikat ja lähetti millimetrin tarkan sijoituksen maalille, joka jatkoi veskan jalkojen kautta tietään aina maaliverkkoon asti, tilanne 1-1!

Iloa ei kestänyt pitkään, kun kajaanilaiset karkasivat toistamiseen johtoon vain pari minuuttia meidän maalin jälkeen. Hieman turhauttavaa, kun jouduttiin tekemään armoton määrä duunia, jotta saadaan edes yksi maali aikaan. No, päät eivät painuneet vaan takaa-ajoon lähdettiin. Yksi jäähykin saatiin, mutta se saatiin tapettua tehokkaalla puolustustaistelulla.

Lopulta kiri tuotti tulosta ja Hermanni Heikkinen pääsi rokottamaan kaveria ja tasoittamaan pelin ottelun lopulla. "Hemu" sai pallon kentän keskiosaan, otti pari terävää askelta kohti maalia, hyödynsi Juha Piiraisen mainion liikkuvan maskin ja sijoitti pallon alakulmaan. Pelin loppuhetkillä molemmilla oli vielä pari paikkaa tehdä voittomaali, mutta lopulta päädyttiin tasalukemiin 2-2. Varmasti täysin oikea tulos, jos kentän tapahtumia mietitään.

Äärimmäisen iso ja tärkeä piste. Erityisesti kun miettii, että miten se tuli. Kaksi kertaa tasoihin maalin takaa ja vielä tällaista puolustuspeliä pelaavaa jengiä vastaan. Oman kokemukseni mukaan iso osa tällaisista otteluista päättyy siten, että kiri jää vajaaksi mutta nyt saatiin kaveri onneksi kiinni.

Avausturnaus oli Dynamon osalta onnistunut retki ja hieno osoitus porukan tämän hetkisestä suorituskyvystä. Vielä ei ole valmista, mutta hyvällä mallilla tekeminen on ja kyllä 3 pinnaa on hyvä saalis kahdesta pelistä. Etenkin kun muut pelasivat hyvin räikeästi ristiin ja vaikuttaisi, että sarja tulee olemaan juuri niin tasainen kuin ennakkoon arveltiin.

Dynamo on päivän pelien jälkeen lohkon kakkosena, mutta tilanne saattaa elää. IK Svans voitti molemmat ottelunsa, mutta hevosmiesten tietotoimiston mukaan joukkue olisi peluuttanut edustuskelvotonta pelaajaa. Tämä saattaa aiheuttaa joukkueelle pistemenetyksiä, mutta tämä nyt on vain spekulaatio. Pääasia, että kausi on avattu onnistuneesti ja tästä on hyvä lähteä eteenpäin. Kausi jatkuu 2.11 Kaavilla, jossa kohdataan AC Liiga sekä TuuRa.